Primjena suvremenih socijalnih usluga u praksi

Konferencija Hrvatskog saveza udruga osoba s intelektualnim teškoćama pod nazivom “Primjena suvremenih socijalnih usluga u praksi” održana je 7. i 8. prosinca u Hotelu ‘Jezerčica’ u Donjoj Stubici. Dvodnevni stručni skup na koji su pozvane članice Saveza iz cijele Hrvatske organiziran je uz podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, a ponudio je informacije o suvremenim modelima podrške osobama s intelektualnim teškoćama, različite edukacije i savjete te modele u primjeni socijalnih usluga u svakodnevnoj praksi.

Konferenciju, okrugle stolove i rasprave vodili su predsjednik Saveza Ozren Catela te potpredsjednici Ivana Azenić Dubravčić i Mario Blaha. Za organizaciju, moderiranje konferencije te prenošenje iskustava s edukacija, vođenja projekata i dokumentacije, bile su zadužene Vanda Canjuga i Karmen Puškar Wirnsberger, dok je pravnik Saveza Bruno Kobali sudjelovao u raspravi o primjeni usluga osobne asistencije u praksi.

Prvog dana Konferencije prof. dr. sc. Daniela Bratković iz Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održala je izlaganje o suvremenim modelima podrške za odrasle osobe s intelektualnim teškoćama te, nešto kasnije, govorila o stanju i perspektivama neovisnog življenja osoba s invaliditetom u RH.

Drugi dan Konferencije započeo je s izlaganjem prof. dr. sc. Nino Žganec iz Studijskog centra socijalnog rada Pravnog fakulteta u Zagrebu s temom ‘Socijalne usluge u Hrvatskoj – između aspiracija, potreba i mogućnosti. O izazovima pružanja socijalnih usluga u sustavu predavanje je u nastavku održala Anica Ježić, načelnica Sektora za razvoj i unaprjeđenje socijalnih usluga Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Možemo na kraju zaključiti da je na isteku vrlo turbulentne 2023. – godine u kojoj je došlo do velikih pomaka i promjena – ovaj dvodnevni susret ponudio obilje informacija te, nadamo se, našim članicama osjetno olakšao ulazak u ništa manje izazovima punu i zahtjevnu Novu 2024.