30 sudionika iz Istre sudjelovalo na 12. Sportskim susretima udruga osoba s intelektualnim teškoćama u Bjelovaru

travnja 2023. na Gradskom stadionu u Bjelovaru održani su 12. Sportski susreti udruga osoba s intelektualnim teškoćama koji su okupili sudionike Pule, Poreča, Labina, Pazina, Rijeke, Zadra, Zeline, Đurđevca, Koprivnice, Vukovara, Daruvara, Čakovca, Krapine, Križevaca, Karlovca, Čazme, Đakova, Orahovice, Ludbrega, Siska, Slatine, Slavonskog Broda, Šibenika, Nove Gradiške i naravno, Bjelovara. Iz Istre sudjelovalo je 30 učesnika iz Centra za inkluziju i podršku u zajednici i Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Istre. Susreti su održani u organizaciji Hrvatskog saveza udruga osoba s intelektualnim teškoćama te Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Bjelovar.

Tijekom svečanog otvorenja manifestacije, predsjednica udruge OSIT Bjelovar Edita Bohaček poželjela je dobrodošlicu u Bjelovar svim prisutnima.

Na uvodnom otvaranju ovih susreta predsjednik Hrvatskog saveza Ozren Catela istakao je kako ovo je tradicionalno 12. okupljanje udruga članica Hrvatskog saveza ima svrhu promicanja zdravih stilova života, ali i socijalizacije te međusobnog druženja naših članova iz cijele Hrvatske. Susretima koji su okupili preko 200 sudionika iz 22 udruge s područja cijele Hrvatske, želimo pokazati da smo mi ravnopravni članovi ovog društva, a da je svako društvo razvijeno ako je u stanju prihvatiti ljude koji su različiti i nešto drugačiji. Ovo je veliki praznik, velika manifestacija, a sve naše aktivnosti ne bi bile moguće bez velikog angažmana roditelja, suradnika te podrške lokalne zajednice i nadležnog ministarstva. Osobe s intelektualnim teškoćama su ne tako davno bile segregirane, sakrivane i šikanirane i mi to kroz svoje aktivnosti nastojimo promijeniti i da žive život zajednice punim plućima. Nadalje navodi kako Susreti se provode kroz pet prilagođenih sportsko-rekreativnih igara koje imaju više revijalni karakter. Pratit će se rezultati, ali svi smo mi pobjednici zato što smo se okupili ovdje i zato što su nas došli podržati sugrađani, predstavnici javne vlasti i mediji, jer ovim susretima širimo pozitivnu klimu i pozitivne vijesti te rušimo predrasude i strahove. Nakon sportskih igara uslijediti će druženje, ručak i podjela diploma i medalja. Napominje za kraj kako svi mi u svojim sredinama radimo, a kod nas u Istri u svibnju održati ćemo Susrete prijateljstva po 20.-ti put, ali ovo je poseban datum za sve nas da se zajedno nađemo.

Iako je promocija redovite tjelesne aktivnosti i zdravih stilova života te socijalizacija i uključivanja primarna svrha ovih susreta, istaknimo kako je od četiri istarske ekipe na susretima posebno se istakla ekipa iz Poreča osvojivši 1. mjesto u igri bacanje loptica u koš te 3. mjesto u igri karike na marike čime su čak dva pehara odnije doma. Ekipe iz Pule, Labina i Pazina nisu na ovim susretima imali zapaženiji rezultat.

30 sudionika iz Istre iskoristili su sudjelovanje na ovim Sportskim susretima kako bi se bolje upoznali s Bjelovarom i okolicom. Naime, od petka do nedjelje smješteni su u Đurđevcu, a osim same manifestacije posjetili su i lokalne znamenitosti Bjelovara i Đurđevca te bili na večernjem koncertu Daleke obale. Ove aktivnosti financijski su podržane od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.